Buddhalaisuus

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.
Hymiöt
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :toothy10: :sad11: :toothy7: :angry5: :sarcasm: :stop: :hello1: :blackeye: :lurk: :blob6: :drunken: :hiding: :dark1: :notworthy: :sad4: :king: :queen: :protest: :sleepy2: :ugeek: :offtheair: :salute: :sex: :occasion5: :angel5: :love1: :love8: :violent3: :violent2: :evil4: :banghead: :brave: :occasion9: :smilebox: :alien: :faroah: :hippy2: :error: :blob7: :clock: :coffee: :coffee2: :director: :dontknow: :crybaby: :bs: :female: :male: :binky: :happy1: :headbang: :hello2: :read: :read2: :help:
Katso lisää hymiöitä

BBCode on Käytössä
[img] on käytössä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat käytössä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Buddhalaisuus

Re: Buddhalaisuus

Viesti Kirjoittaja Jonne » 24 Kesä 2013 16:40

Mitä on valaistuminen? Mitä valaistumisen jälkeen? Miksi niitä juttuja ei voi tehdä jo nyt vai voiko?
Miksi ihmisten pitäsi valaistua vai pitäisikö?

Re: Buddhalaisuus

Viesti Kirjoittaja Kuu » 16 Maalis 2013 20:35

Mitä on Dharma? Buddhan opetus? Mitä se on? Mikä on Buddhan opetuksen ydin Mahayanassa?
Onko se muuta kuin 4 Dharman sinettiä?

Re: Buddhalaisuus

Viesti Kirjoittaja Mohax » 07 Maalis 2013 21:19

Berzinillä on tuosta rituaalin sisällöstä, mutta historia on minusta enemmänkin sitä mistä, miksi ja millä perusteella arvioidaan vaikutteiden/oppien/rituaalien tulleen. Eli tuossa Vajrayana artikkelissa se puolen välin jälkeinen osa ja tarkempi selvittely siinä uudemmassa ja laajemmassa artikkelissa.

Vrt. tuon laittamasi linkin mainintaan: "Näyttää selvältä, että buddhalainen tantra oli olemassa ennen hindulaista tantraa, joka luultavasti syntyi edellisestä."

Re: Buddhalaisuus

Viesti Kirjoittaja Mohax » 07 Maalis 2013 19:37

Raitanator kirjoitti:
Siitä, milloin ja miten tantrinen buddhalaisuus syntyi, on erilaisia käsityksiä. Jotkut uskovat, että Buddha Shakyamuni opetti sen aikanaan muutamille uskotuille oppilailleen, ja että se pysyi salaisena lähes tuhat vuotta, kunnes suurempi joukko ihmisiä oli valmis vastaanottamaan sen ja siitä tuli julkista tietoa. Toiset pitävät sitä alkuperäisen opetuksen vääristyneenä muunnoksena. Kumpaakin näkökantaa puoltavia seikkoja on esitetty, mutta ei varmaa todistusta kummastakaan. Tässä tutkitaan tantraa siitä näkökulmasta, millaisena sen näkevät sen oman elävän perinteen kannattajat: buddhalaisuuden kolmesta tasosta korkeimpana.

http://www.nic.fi/~laan/tantranhist.htm

Prof. Alexis Sandersonin sivuilta löytyy akateemista näkökantaa tantrisen buddhalaisuuden historiaan:

http://www.alexissanderson.com/publications.html

Esim. artikkeli "Vajrayāna: Origin and Function." ja laajempi selvitys "The Śaiva Age: The Rise and Dominance of Śaivism during the Early Medieval Period." jossa s. 124 alkaen tantrisesta buddhalaisuudesta.

Pärstäkerroinarvion ko tyypistä voi tehdä tästä:
http://vimeo.com/2347513

Re: Buddhalaisuus

Viesti Kirjoittaja ... » 04 Maalis 2013 20:07

Palpung Changchub ja Bodhicaryalla on myös säännöllisesti vierailevia opettajia Suomessa. Songtsenilla on myös silloin tällöin, mutta ne ovat todella spontaaneja vierailuita. Tieto niistä saattaa tulla hyvin lyhyellä varoitusajalla.

Akong Rinpoche ja Bhikkhu Thubten vierailevat ensi kuussa Helsingissä.

Re: Buddhalaisuus

Viesti Kirjoittaja Kuu » 04 Maalis 2013 19:55

Niin, Dalai Lama sanoo kirjassaan uskon alempiin maailmoihin kasvavan kun huomaa opetuksen muiden aspektien paikkansapitävyyden. Eli auktoriteettiusko. En haluaisi laittaa harjoitusta oletetun oivaltamiseen?
Jainalaisuudessa on oikea usko, tieto, käytös ovat vapauden askelmat?
Mahayanaankin taitaa sisältyä uskon hyppy.
Theravadankin ymmärrän niin, että 5 ohjetta takaavat mielenrauhan. Eli ei katumus ja voimakkaat tunteet pääse kasvamaan. Mitä voimakkaammassa tunnetilassa teon tekee, sitä kauemmin tunne kestää. Jos hillitsee itsensä eikä tee se sammuu hetkessä.
Itse tämän olen huomannut ajatustasolla. Tämä ei kiellä karmaa/jälleensyntymää.
Voi suhtautua pelkkänä psykologiana/fysiikkana. Nirvanankin.
Tunteet hyppävät kuollessa vauvaan.

Re: Buddhalaisuus

Viesti Kirjoittaja Lauri » 04 Maalis 2013 15:42

Kuu,

Jos on monia kysmyksiä jotka askarruttaa, niin kannattaa etsiä joku ryhmä jossa näistä asioista voi oppia. Esim. Sampo-keskuksessa toimiva Tara Liberation ryhmä edustaa tiibetin buddhalaista gelukpa koulukuntaa ja he varmasti osaavat auttaa näissä asioissa. Keskustelupalstoillakin on varmasti osaavia ihmisiä, mutta ongelmana on, että saat kysymyksiisi keskenään eriäviä vastauksia eri perinteiden harjoittajilta eri näkökulmista. Tämä tottakai on omalla tavallaan avartavaa, mutta ei harjoituksen kannalta mitenkään erityisen tehokasta. Jos siis haluat harjoittaa bodhisattvan tietä, etsi joku joka voi opettaa sinua tässä asiassa. Jos sinua kiinnostaa vain filosofisesti erilaiset näkemysket asiasta, niin siihen tämä on varmaan ihan ok paikka.

Kyllä varmasti buddhaluontoa perustellaan mahayana-suutrissa, kun tämä kerran on niiden kannalta hyvin keskeinen opetus. Mahayana/vajrayana opettaa tietä sen oivaltamiseen, mutta täytyy muistaa, että on kyse oivalluksesta jota ei yritetä eikä voida saavuttaa tämän elämän aikana

Tuskin kukaan harjoittaisi buddhalaisuutta, jos ei uskoisi Buddhuuden saavutukseen?


En usko, enkä pyri saavuttamaan buddhuutta.

Re: Buddhalaisuus

Viesti Kirjoittaja Kuu » 04 Maalis 2013 12:34

Perustellaanko sitä missään? Onko sen oivaltamiseen menetelmiä sutrissa?

Re: Buddhalaisuus

Viesti Kirjoittaja ... » 03 Maalis 2013 23:47

Jos kämppä on tosi paskanen, kaikki tiskit ja pyykit on pesemättä, voi olla vaikeaa uskoa, että ne on puhdistettavissa.

Re: Buddhalaisuus

Viesti Kirjoittaja Kuu » 03 Maalis 2013 19:15

Mikä sitten on Buddhaluonto? Kyky tulla Buddhaksi? Potentiaali?
Onko ihmisellä sitten muuttuva sielu? Mielenvirta?
Koskeeko 3 kääntö vajrayana? Koskeeko 3 kääntö muita kuin vajrayana?
Miksi puhua Buddhaluonnosta? Tuskin kukaan harjoittaisi buddhalaisuutta, jos ei uskoisi Buddhuuden saavutukseen? Joten mistä tarve korostaa sitä Buddhuuden saavutus mahdollisuutta, jos oppilaat siihen jo pyrkivät? Bodhicittahan kuuluu jo 2 kääntöön? Miten kukaan voisi kehittää Bodhicittan, halun valaistumiseen, uskomatta mahdollisuuteen saavuttaa se?
Ja Buddhaluonto on kuulemma Puhtaus, Itse, Ilo, Ikuisuus?
Buddhaluonto on kuulemma joka pölyhiukkasessa?
Liittyykö tähän icchantika-oppi?

Haluan vain varmistua onko tämä vain uskottava?

Ylös