Liberaaliroska

Yleinen keskustelualue ja olohuone henkisille etsijöille.
...
Viestit: 1143
Liittynyt: 09 Helmi 2013 12:25
Viesti:

Liberaaliroska

ViestiKirjoittaja ... » 25 Elo 2013 18:56

Miksi yhä äänestät vasemmistoa? Mikä on tekosyysi?
Liitteet
liberaldoublethink.jpg
liberaldoublethink.jpg (151.51 KiB) Katsottu 1556 kertaa

Oskari

Re: Liberaaliroska

ViestiKirjoittaja Oskari » 26 Elo 2013 11:54

miten tuo ym. liittyy vasemmistoliiton äänestämiseen.

Mohax
Viestit: 79
Liittynyt: 07 Maalis 2013 19:28
Viesti:

Re: Liberaaliroska

ViestiKirjoittaja Mohax » 26 Elo 2013 12:09

Raitanator kirjoitti:Miksi yhä äänestät vasemmistoa? Mikä on tekosyysi?

Veikkaisin että tuon liitteesi kirjoittajan näkökulmasta katsottuna Suomessa ei muita olekaan kuin vasemmistopuolueita. Jenkkien vasemmisto-oikeisto luokitteluun vaikuttaa siellä olevien poliittisesti merkittävien vaihtoehtojen erilainen vaihteluväli. Siis vähän niin kuin lämpötiloissa. Maassa jossa lämpötila vaihtelee +30 - +50 celsiuksen välissä menee kylmä vs lämmin eri kohdassa kuin -30 - +30 maissa.

Suomen Kokoomus taitaa olla poliittisesti vasemmalla jenkkien Demokraateista, sikäläisistä "vasemmistoliberaaleista", joten jos haluaa äänestää jenkkiluokittelun oikeistoa kannattaa muuttaa Amerikkaan.

Tomi
Viestit: 362
Liittynyt: 11 Helmi 2013 19:20
Viesti:

Re: Liberaaliroska

ViestiKirjoittaja Tomi » 26 Elo 2013 13:37

Mohax kirjoitti:Suomen Kokoomus taitaa olla poliittisesti vasemmalla jenkkien Demokraateista, sikäläisistä "vasemmistoliberaaleista", joten jos haluaa äänestää jenkkiluokittelun oikeistoa kannattaa muuttaa Amerikkaan.


Suomessa tuota jenkkikonservatiivi oikeistoa edustaa lähinnä Kokoomusnuoret säännöllisine ulostuloineen.

En kauheasti samaistu jenkkien liberaaleihin. En myöskään ole harkinnut heidän äänestämistään. Maan poliittinen tilanne ja järjestelmä tuntuu olevan melkoisessa umpikujassa ja omien ongelmiensa vuoksi ajatunut tuollaiseen "arvokeskusteluun" (abortti, homot jne) samaan aikaan kun puolueiden erot kutistuvat jatkuvasti.

Avatar
tommi
Viestit: 640
Liittynyt: 09 Helmi 2013 22:10
titteli: über geek
Viesti:

Re: Liberaaliroska

ViestiKirjoittaja tommi » 26 Elo 2013 18:04

Käsittääkseni Yhdysvalloissa oli joskus 80-luvulla sellainen aate kuin "poliittinen korrektius". Nykyään "poliittisesti korrekti" on lähinnä jonkinlainen vitsi, mutta ilmeisesti joskus muinoin tuo oli oikeasti suosittu ja vakavasti otettava aate. Muistelisin että jossain Naomi Kleinin kirjassa hän mainitsi miten 80-luvulla hän kamppaili poliittisen korrektiuden puolesta, ja että se oli useiden ihmisten mielestä oikeasti hyvä asia että tietyt sanat muuttuivat kielletyiksi, ja ne korvattiin toisilla. Tämä oli itselleni jonkinlainen yllätys, sillä oma mielikuvani oli että poliittinen korrektius on pelkkä huumoritermi.

Ajatus ilmeisesti oli että sanat itsessään jotenkin ylläpitävät tietynlaista poliittista järjestystä. Jossain mielessä voin kuvitella että tuo voisi olla jopa ihan järkevää, esim. jos sana "köyhä" korvattaisiin sanalla "yhteiskunnan reunalle työnnetty", niin silloin aina kun puhuttaisiin köyhistä, niin kaikilla olisi jatkuvasti mielessä mielikuva että nämä ihmiset ovat siinä tilanteessa missä ovat siksi, että heidät on aktiivisesti sinne työnnetty, kun taas sana "köyhä" tuo vain mieleen sen että ihminen on sitä mitä hän on, eikä kukaan ole tehnyt mitään mistä olisi vastuussa.

Mutta toisaalta on melko selvää, että tällainen ajattelutapa on joiltain osin suorastaan hölmöä, ja nämä esimerkit ovat ehkä tämän poliittisen korrektiuden perintöä, eivätkä varmaankaan liity esim. yksilönvapauksia ajavaan liberalismiin.

JudasHitler
Viestit: 2
Liittynyt: 27 Elo 2013 19:19
Viesti:

Re: Liberaaliroska

ViestiKirjoittaja JudasHitler » 27 Elo 2013 19:43

Olen vasemmistoliittolainen toimija ja koen sosialistisen työväenliikkeen keskittyvän yhteiskunnallisen kokonaisedun kannalta oleellisiin kysymyksiin. Tietyt ihmiselle välttämättömät järjestelmät (koulutus, terveydenhuolto, asuminen osittain) on hyvä järjestää yhteisillä resursseilla. On tärkeää, että Maslow'n tarvehierarkian alimmat portaat ovat jokaisen ihmisen elämässä. Tämä liippaa buddhalaisuutta siltä osin, että näen tämän minimoivan ihmisille aiheutuvan kärsimyksen. Turhaa holhoamista ja demaria asennetta en kannata. Vasemmistolaisuus ei ole ristiriidassa negatiivisten vapauksien kanssa.

...
Viestit: 1143
Liittynyt: 09 Helmi 2013 12:25
Viesti:

Re: Liberaaliroska

ViestiKirjoittaja ... » 27 Elo 2013 20:20

Tomi kirjoitti:En kauheasti samaistu jenkkien liberaaleihin. En myöskään ole harkinnut heidän äänestämistään. Maan poliittinen tilanne ja järjestelmä tuntuu olevan melkoisessa umpikujassa ja omien ongelmiensa vuoksi ajatunut tuollaiseen "arvokeskusteluun" (abortti, homot jne) samaan aikaan kun puolueiden erot kutistuvat jatkuvasti.


Retoriikaltaan jenkkien liberaalit ovat kuitenkin aika lähellä Suomen vasemmistopuoluetta, mitä nyt voin sanoa rajallisesta kokemuksestani. Oma toivoni vasureista on laskenut sitä mukaa, mitä enemmän olen heidän kanssaan keskustellut. Heiltä tuntuu jotenkin puuttuvan realistinen suhtautuminen rahan käyttöön sekä arvomaailma on jokseenkin stalinistista. Hyvänä esimerkkinä varmaankin vastakkaisten näkökulmista keskustelu: "Kapitalismissa tosin on tämä ja tämä hyvä puoli." "Vitun natsi, kapitalismi on paskaa." Ellei noin suoraa, niin sitten vihjailua.

tommi kirjoitti:Muistelisin että jossain Naomi Kleinin kirjassa hän mainitsi miten 80-luvulla hän kamppaili poliittisen korrektiuden puolesta, ja että se oli useiden ihmisten mielestä oikeasti hyvä asia että tietyt sanat muuttuivat kielletyiksi, ja ne korvattiin toisilla. Tämä oli itselleni jonkinlainen yllätys, sillä oma mielikuvani oli että poliittinen korrektius on pelkkä huumoritermi.


Suomessa poliittisesta korrektiudesta käytetään usein termiä "kukkahattuilu", joka näyttää olevan todella yleistä niin mediassa kuin poliittisessa keskustelussa. Tässä hyvä esimerkki, joka yllättäen tulee vasemmistosta.

Anderssonin aivopieru on hyvä esimerkki ilmiöstä, jota kutsutaan piireissä “kukkahattuiluksi”, tai kavereiden kesken “hattuiluksi”. Hattuilu on moraalinärkästyksen tuntemista jostain asiasta, jossa ei ole mitään pahaa tai josta oikeasti seuraa jopa jotain hyvää. Hattuilu on vähän kuin vittuilua, mutta sillä erotuksella, että vittuilu on rehellistä, mutta hattuilu on epärehellistä. Vittuilija tietää olevansa ilkeä, mutta hattuilija luulee olevansa hyvä. Andersson luulee kirjoituksellaan paljastavansa maailman pahuutta ja epäkohtia, mutta todellisuudessa hän vihjaa, että henkilö, joka vapaaehtoisesti auttaa nälkäisiä ja köyhiä, edustaisi samaa ilmiötä kuin kreikkalainen rasistinen ääriryhmä.

http://keronen.wordpress.com/2013/08/05 ... -maailman/

JudasHitler kirjoitti:Tietyt ihmiselle välttämättömät järjestelmät (koulutus, terveydenhuolto, asuminen osittain) on hyvä järjestää yhteisillä resursseilla.


Koulutus lienee onnistunein idea. Terveydenhuolto ei ole Suomessa parasta laatuaan, jos sitä vertaa vain siltä kannalta esimerkiksi Yhdysvaltojen terveydenhuoltoon. Siellä syöpähoito on huomattavasti parempaa, jos sitä katsoo parantumisen kannalta. Terveydenhuolto kompastuu siihen ettei sitä voi kilpailuttaa ja ilman kilpailua kukaan ei pyri loistamaan omalla alallaan ja parantamaan tuotteitaan. Palveluseteli, jolla kansalainen voisi valita sairaalan, olisi mielestäni parempi vaihtoehto kuin nykyinen järjestelmä.

JudasHitler kirjoitti:Tämä liippaa buddhalaisuutta siltä osin, että näen tämän minimoivan ihmisille aiheutuvan kärsimyksen.


Yleensä tätä kritisoidaan siitä, että se aiheuttaa turhaa taakkaa valtiolle ja huonontaa hyvin koulutettujen asemaa. Sen seurauksena ylempi keskiluokka hakeutuu muihin maihin töihin, jolloin valtion "oppisijoitus" kansalaiseen valuu hukkaan. En pyri tekemään omasta kokemuksestani statistista faktaa, mutta lähipiiristäni useimmat kaikki jotka elävät toimeentulotuella tekevät sitä omasta valinnastaan eikä olosuhteiden pakosta.

Toiseksi en lähtisi supistamaan buddhalaisuutta poliittiseksi näkemykseksi, koska loppupeleissä se ylittää käsitteet, kuten demokratian.

JudasHitler kirjoitti: Vasemmistolaisuus ei ole ristiriidassa negatiivisten vapauksien kanssa.


Fasismin alku lähtenee ylläolevan kaltaisista lauseista. Kenellä on oikeus määrittää mikä on kansalaiselle negatiivista- tai positiivista vapautta?

...
Viestit: 1143
Liittynyt: 09 Helmi 2013 12:25
Viesti:

Re: Liberaaliroska

ViestiKirjoittaja ... » 27 Elo 2013 20:23

Kuva unohtui.

Kuva

Oskari

Re: Liberaaliroska

ViestiKirjoittaja Oskari » 28 Elo 2013 09:31

. Terveydenhuolto ei ole Suomessa parasta laatuaan, jos sitä vertaa vain siltä kannalta esimerkiksi Yhdysvaltojen terveydenhuoltoon

on varmaan USA:ssa hyvä niille joilla on paljon rahaa.

Tomi
Viestit: 362
Liittynyt: 11 Helmi 2013 19:20
Viesti:

Re: Liberaaliroska

ViestiKirjoittaja Tomi » 28 Elo 2013 14:17

Raitanator kirjoitti:Retoriikaltaan jenkkien liberaalit ovat kuitenkin aika lähellä Suomen vasemmistopuoluetta, mitä nyt voin sanoa rajallisesta kokemuksestani. Oma toivoni vasureista on laskenut sitä mukaa, mitä enemmän olen heidän kanssaan keskustellut. Heiltä tuntuu jotenkin puuttuvan realistinen suhtautuminen rahan käyttöön sekä arvomaailma on jokseenkin stalinistista. Hyvänä esimerkkinä varmaankin vastakkaisten näkökulmista keskustelu: "Kapitalismissa tosin on tämä ja tämä hyvä puoli." "Vitun natsi, kapitalismi on paskaa." Ellei noin suoraa, niin sitten vihjailua.


Minusta nuo sinun lainauksesi ovat aika kaukana suomalaisesta todellisuudesta. Olen ollut tekemisissä itsekin vasemmistopuolueiden edustajien kanssa, mutta olen saanut aika erilaisen käsityksen. "Vasemmisttolaisuus" on muutenkin todella laaja termi ja varmaan sieltä jenkkien nettilibertaarikulttuurista käsittää suurinpiirtein koko suomalaisen poliittisen kulttuurin, kuten joku ehtikin sanoa.

Koulutus lienee onnistunein idea. Terveydenhuolto ei ole Suomessa parasta laatuaan, jos sitä vertaa vain siltä kannalta esimerkiksi Yhdysvaltojen terveydenhuoltoon. Siellä syöpähoito on huomattavasti parempaa, jos sitä katsoo parantumisen kannalta. Terveydenhuolto kompastuu siihen ettei sitä voi kilpailuttaa ja ilman kilpailua kukaan ei pyri loistamaan omalla alallaan ja parantamaan tuotteitaan. Palveluseteli, jolla kansalainen voisi valita sairaalan, olisi mielestäni parempi vaihtoehto kuin nykyinen järjestelmä.


Suomalainen järjestelmä on kuitenkin tehokkaampi kuin Jenkkien ratkaisu kaikkien mielestä. Jenkkien järjesteläm on sekä kallis, tehoton että epätasa-arvoinen. Tämä on aika yleisesti jaettu mielipide myös jenkkien sisällä ja sitä pyritään jatkuvasti jotenkin korjaamaan. Jostain syystä siellä se kilpailu ei ole johtanut tehokkuuden kasvamiseen hoidoissa vaan enemmänkin tehokkuuteen kupata rahoittajaa (vakuutusyhtiöitä). Tämä ei liene yllätys sillä yritykset pyrkivät tekemään ensisijaisesti voittoa. Jostain syystä lainsäädännöllä ei olla onnistuttu ohjaamaan kilpailua siten että yksittäiset potilaat siitä hyötyisivät.

Jenkeissä saa parempaa hoitoa kuin suomessa julkisella puolella, jos pätäkkää vaan löytyy. Toisaalta kyllä suomessakin saa parempaa hoitoa kuin julkisella puolella, jos pätäkkää vaan löytyy ja tarvittaessa voi lähteä hoitamaan itseään jonkun alemman kusttanustason maahan. Intiasta saa varmaan helvetin hyvää hoitoa ja halvalla, jos sitä maksukykyä löytyy, mutta en pitäisi tätä kriteerinä arvioida koko Intian terveydenhuollon tilaa. Toisaalta Intian (julkisessa) terveydenhuollossa on tehty innovaatioita joita koitetaan sitten tuoda muun muassa tänne pohjolaan, jotta sikäläiset (julkiset) resurssit on saatu mahdollisimman tehokkaaseen käyttöön mahdollisimman monen hyödyksi.

Ihmiset pyrkivät olemaan hyviä, kehittymään ja olemaan loistavia ilman taloudellistakin kilpailua. Tämä on aika ilmeistä. Esim open source järjesteläm perustuu siihen että ihmiset pyrkivät olemaan hyviä ja jakamaan työnsä hedelmiä ilman taloudellista intressiä, koska haluavat olla hyviä ja kehittyä siinä mitä tekevät.

JudasHitler kirjoitti: Vasemmistolaisuus ei ole ristiriidassa negatiivisten vapauksien kanssa.


Fasismin alku lähtenee ylläolevan kaltaisista lauseista. Kenellä on oikeus määrittää mikä on kansalaiselle negatiivista- tai positiivista vapautta?

[/quote]

Sillä joka on valmis perustelemaan omia näkemyksiään? Itsehän otat saman vapauden kysyä toisten vapautta määritellä.

---

Virittelet nyt melkoista olkiukkoa. Tuo jenkkien poliittisen keskustelun seuraaminen ei tee varmaan hyvää kenenkään sielunelämälle.


Palaa sivulle “Kahvila”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ahrefs [Bot], SemrushBot ja 2 vierailijaa