kansalliskirjailija Aleksis Kiven oleskelu Lapinlahden sairaalassa

Yleinen keskustelualue ja olohuone henkisille etsijöille.
sininendraakki
Viestit: 229
Liittynyt: 30 Syys 2015 12:59
Viesti:

kansalliskirjailija Aleksis Kiven oleskelu Lapinlahden sairaalassa

ViestiKirjoittaja sininendraakki » 30 Loka 2020 14:23

Kansalliskirjailija kuoli yllättävän nuorena, 38- vuotiaana. Siihen ovat varmaankin myötävaikuttaneet 1800-luvun psykiatriset hoidot.

Inka Asell, Tuomas Halonen: Suomalaisten mielisairaaloiden historia ennen Suomen itsenäistymistä
Seilin, Lapinlahden ja Niuvanniemen sairaaloiden historia Ruotsin ja Venäjän vallan aikana (Opinnäytetyö 30.11.2016 ) :

" Koko 1800-luvun alkupuoliskon ajan psykiatrian opetus lääkäreille oli harvinaista. Kokemattomuus ja harhakäsitys parantumattomuudesta olivat syynä potilaiden huonoon kohteluun. Myös Lapinlahden sairaalassa sovellettiin sellaisia pakkokeinoja, jotka voidaan tulkita potilaiden huonona kohteluna, kuten pakkopaitojen käyttöä. (Achté 1974: 35-6.) Sen lisäksi käytettiin pakkomuhveja, pakkokäsineitä, jalkakahleita ja jalkarautoja. (Achté 1974: 39). Nykyään akuutin aggressiivisen potilaan hoidossa saatetaan käyttää leposide-eristystä, missä kädet, vyötärö ja jalat sidotaan vuoteeseen. Vanhanaikainen pakkopaita jättää jalat vapaaksi, jolloin potilas saa teoriassa liikkua itsekseen osastolla. Herää kysymys, onko leposide primitiivisempi hoitomuoto kuin pakkopaita. Leposide-eristykset pyritään pitämään lyhyinä ja väliaikaisina, toisin kuin pakkopaidan käyttö. Lapinlahden sairaalassa käytettiin hoitomenetelminä ulostuslääkkeiden, oksettavien aineiden, stimulanttien ja peräruiskeiden käyttöä sekä kuppaamista ja laskimoveren laskemista. Näiden menetelmien käyttö perustui siihen käsitykseen, että kehosta poistuisi epäpuhtaat aineet hien, ulosteen, virtsan, oksennuksen, veren tai syljen mukana."

"Kesäkuun ensimmäisenä päivänä 1871 Lapinlahden sairaalaan saapui sangen kuuluisa potilas. Kirjailija Aleksis Kivi kirjattiin sisään diagnoosilla keskivaikea masennus. Sairauden taustalla oli oletetusti "loukattu kirjailijakunnia", juoppous ja verenvähyys. Ylilääkäri Saelan kirjoitti Kivestä yhtä paljon muistiinpanoja kuin muistakin potilaista tämän kuuluisuusstatuksesta huolimatta. Muistiinpanoissaan Saelan oli luonnehtinut Kiveä "aina hermostuneeksi" ja "itserakkaaksi", mitä pidettiin merkkinä itsetunnon vauriosta. Samojen kirjoitusten mukaan Kivellä oli erityisen herkkä autonominen hermosto, joka johti helposti fyysisesti ilmeneviin oireisiin, kuten päänsärkyyn ja yleiseen tuskaisuuteen. Kivi kärsi toistuvasti levottomuudesta ja väsymyksestä. Potilaan veli kävi tiettävästi vierailemassa sairaalassa. Kesän kuluessa Kiven käytös muuttui levottomammaksi ja rauhattomammaksi. Hän alkoi kärsiä vuodekastelusta syyskuun alussa ja häntä alettiin lääkitä morfiinilla. Kivenpuhe alkoi muuttua irralliseksi ja epäselväksi. Oireet tulkittiin psykoottisuuden syvenemiseksi. Marraskuussa hänen tiedetään huutaen toistuvasti lausetta "concordia satan". Viimeinen merkintä Aleksis Kivestä laadittiin 16. Helmikuuta 1872, jossa lyhyesti mainittiin että Kivi ei enää puhunut vaan huusi, ja että hän oli todennut olevansa väsynyt ja sairas. (Achté 1982: 166–168.) Sairaalahoitonsa aikana Kivi ei juurikaan puhunut muille potilaille. Lapinlahden sairaalan ja suomalaisen mielenterveyshoidon historiaa laajasti tutkinut Kalle Achté on tulkinnut sairaskertomuksista että Kivi oli hoidossa estynyt ja autistinen. (Achté 1982)"

Koko teos https://www.theseus.fi/bitstream/handle ... sAllowed=y

näkösuuri_resepti
Viestit: 14
Liittynyt: 23 Syys 2020 15:17
Viesti:

Re: kansalliskirjailija Aleksis Kiven oleskelu Lapinlahden sairaalassa

ViestiKirjoittaja näkösuuri_resepti » 30 Loka 2020 17:37

Juurikin näin .. helvetin hyvä. Helvetin hyvä
Mistä sä löysit noin mahtipontista settiä
Hähää. Happy Halloween
Itellä odottaa tuolla litran koulu
Ja tää. Jude. Sun unelma olkoon mikä vain. Jos se on symbioottinen. Se tapahtukoon.

"I was born to make you happy"
-B. Spears
phpBB [media]

MarkoH
Viestit: 939
Liittynyt: 22 Tammi 2014 03:15

Re: kansalliskirjailija Aleksis Kiven oleskelu Lapinlahden sairaalassa

ViestiKirjoittaja MarkoH » 31 Loka 2020 01:01

Olen tuolla käynyt minäkin, mutta silloin ei näkynyt muita kansalliskirjailijoita.

Tuli mieleen, kun Maradona aikoinaan kokaiinin käytön takia joutui mielisairaalaan, sanoi hän että kyllähän täällä kävelee Napoleonia sun muita vastaan, mutta kun hän sanoo olevansa Maradona, kukaan ei usko...

Lepositeissä olen ollut, kuulemma sen takia että pelotan muita potilaita, sekä yllättäen joskus myös sen takia että vaikutan kuulemma itse pelokkaalta. Ota tästä hoitomuodosta sitten selvää. Jossain vaiheessa käytäntö muuttui siten, että lepositeissä olevan kanssa tuli olla hoitaja samassa huoneessa lukemassa Aku Ankkaa ja juttelemassa potilaalle mukavia. Aikaisemmin näin ei ollut, ja tunsin itseni yksinäiseksi ja unohdetuksi yrittäessäni kiemurrella itseni vapaaksi "levosta". Nykykäytäntö on toki parempi.

Ennen vanhaan todella hullut ripustettiin sairaalan seinille roikkumaan. Siitä tulee nimitys "seinähullu".


Palaa sivulle “Kahvila”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija