About Cessation, a.k.a. Nirvikalpa Samadhi

Yleinen keskustelualue ja olohuone henkisille etsijöille.
Baba
Viestit: 22
Liittynyt: 07 Tammi 2016 16:42
Viesti:

About Cessation, a.k.a. Nirvikalpa Samadhi

ViestiKirjoittaja Baba » 22 Tammi 2016 23:22

About Cessation, a.k.a. Nirvikalpa Samadhi

ANNA wrote:
Can you give any practical methods to make the duration a little longer?

Baba wrote:
Hello Anna,

Cessation or nirvikalpa samadhi was a hot potato for years for me. At some point I had an aha moment when I realised that I had had short cessation for thousands and thousands of times all throughout my childhood and youth. For almost 3 decades I didn't know what these moments of complete cessation were but the profound effect I was able to notice. Sometimes I even thought I was going crazy as after the lights came back familiar things and their concepts seemed unknown to me.

In my case cessations kept happening spontanously for years even during when I practiced a lot of sitting meditation (zen and later tantric yoga)every day. It didn't happen during practice which is kind of interesting. The first longer cessation took place when stream entry took place. Afterwards I found out that it lasted for about 1½ hours.

I've noticed a change in the quality of these cessations. During childhood, teen years and all the way up to few years ago (I'm 36 now), it was a dramatic shift. As if very dramatically electricity goes out in a media building... and then comes back on like a drowning person gasps for air. There was this treshold to it and from it that was steep. But this treshold was worn off during the last few years. Now it is barely noticeable but subtly there. Last summer during a retreat with close students, there was longest so far cessations which lasted for about 3 hours in a row.

In yoga they speak of two kinds of cessation: 1. kevala nirvikalpa samadhi and 2. sahaja nirvikalpa samadhi. Simple translations 1. yogic cessation and 2. natural cessation are descriptive. The state of cessation is the same but the way how it happens because of the treshold wearing effect of the previous cessation, is where the difference is. I heard Tulku Urgyen say about the original state/the mind of a buddha, that there is "no arising and no cessation". In my understanding this no cessation is the same as natural cessation as there is no more cessation taking place.

If you are interested in a specific technique that I practice and teach others for (partially) this purpose, go here and read the two texts on Space Gazing:
[url]
http://guruslight.blogspot.fi/2015/11/m ... azing.html[/url]

Caro wrote:
Mahasi Sayadaw recommends that, if one has
sufficiently strong concentration and mature level of insight, one
simply needs to set a strong resolution to stay absorbed in the fruition for a certain period of time - and then that´s what happens. I am really curious to find out if it can work that way...

Baba wrote: Sure but I'd say that "strong" concentration gives a bit false idea how to go about it. If you clench your fist and tighten your asshole to have a "strong" intention to make cessation happen, you might end up getting hemorrhoids instead of cessation, ha. Mature level on insight? Surely so.

Hope this is of use,
Baba​

Open Heart,
www.openheart.fi

Tomi
Viestit: 362
Liittynyt: 11 Helmi 2013 19:20
Viesti:

Re: About Cessation, a.k.a. Nirvikalpa Samadhi

ViestiKirjoittaja Tomi » 16 Maalis 2016 15:21

hm.

Tulee mieleen että oletko jutellut jonkun tradition edustajan kanssa näistä tiloista?

Oman ymmärryksen mukaan (kuulopuheen) tuo tila seuraa kahdeksannesta jhanasta eli on noista samadhi tiloista se "täydellisin" siinä mielessä että tajunnan sisältö on vähäisin. Tuntuu vähän kummalta ajatukselta että sinne ja takaisin voisi mennä kovin nopeasti meditaation lomassa.

http://www.dharmaoverground.org/web/gue ... tti/pop_up

Jäy C

Re: About Cessation, a.k.a. Nirvikalpa Samadhi

ViestiKirjoittaja Jäy C » 14 Kesä 2016 23:43

Tomi kirjoitti:hm.

Oman ymmärryksen mukaan (kuulopuheen) tuo tila seuraa kahdeksannesta jhanasta eli on noista samadhi tiloista se "täydellisin" siinä mielessä että tajunnan sisältö on vähäisin. Tuntuu vähän kummalta ajatukselta että sinne ja takaisin voisi mennä kovin nopeasti meditaation lomassa.Mä olen Tomi siinä käsityksessä että Theravadassa jhana-harjoitus etenee siten et aluksi veivataan jhanoja istualtaan (1-8). Niillä saadaan tarpeelliset (mutta väliaikaiset) ykseyden kokemukset ja halu ymmärtää yleisen daaman lisäksi transendenttia ulottuvuutta.

Ykseyden kokemukset on mun nähdäkseni aina vitos-jhanasta eteenpäin. Kutos Jhana on jo irtautuminen erillisestä tietoisuudesta (omasta ja muiden) joka tuntuu jo merkittävältä kotiinpaluulta.

Sit koittaa paluu tietoisuuteen jossa pitäis sit saada ymmärrys paticcasamuppadasta, dependent originationista. Tää on vastaava kun ydin sutra zenissä. Kun harjoittaja tajuaa "tässä ja nyt" että ajattelun polarisaatiot ei pidä sisällään mitään todellista, niin tietoinen olemus ankkuroituu pysyvästi jonnekin muodottoman ja mudollisen, rupa ja arupa jhanojen väliin.

Tällöin noihin syviinki arupa jhanoihin on välitön pääsy. Mutta ei samalla tavalla ku retriiteillä, vaan välittömänä viisautena joka voi olla joko luovaa ajattelua tai liikettä joka koukkaa tyhjyyden, muodottomien arupajhanojen kautta. Se on vaan kummallista, koska kokemuskentässä on arupajhanojen kanssa samanaikaisesti läsnä myös uskomaton pinnallisuus ja latteus. Et se homma tuntuu pyhältä ja vitsiltä. Ei siitä kehtais edes kertoa tai tehdä numeroa koska se on niin noloa.

Jhanoissa on hieno itsevarmuus mukana kokemuksissa, erityiset treeniolosuhteet auttaa siinä. Voi esimerkiksi arupa-jhanoissa kuulla moottoritien tulen kaltaisena hurinana joka kertoo ja puhuu laajaa tietoo ja tämän lisäksi vielä hieroo kuulijaa. Kun taas prajnassa tai pannassa, viisaudsessa ei ole tällaista luksusta. epävarmuus ja heikkouskin piirtyy osaksi kokemusta. Edelleen liikenteen ääni on todella kuultavissa sekä liikenteen äänenä, että merkityksistä tyhjänä, mutta se retriittien katharttisuus loimuaa eri tavalla, sanoisin että laihempana. Silti tää prajna/panna on paljon parempi asia mitä mehevät retriitti jhanat, koska tällöin voi aidosti toimia maailmassa ihmisten kaa, eikä jää kiinni omiin eikä toisten neurooseihin. (jhanathan on kans eräänlaisia neuroottisia tiloja, myös arupajhanat vaikkei ne siltä tunnu.). Eli jos retriitin jälkeen voi esittää vähän aikaa laupiasta rakastajaa, niin prajna tekee sen et on viisaus ja voima palauttaa ensin itsensä ja sit ehkä toisen voimallisestikin perustilaan, jossa kaikki on mahdollista. Joko antaa olla sellaisenaan, tai sit herättää toisen jonkinlaiseen eeppiseen sankaruuden tunteeseen et "vittu mä selätän tän homman prkl!". Mut se ei mene sen rajan yli, niinku jhana-pöllyissä haluaa tehdä, tai mitä jeesus teki jossain raamatun ihmeellisissä tarinoissa.

Tän jälkeen retriittien jhana-harjoitus auttaa vessaharjan tavoin ymmärtämään näiden muodottomien jhanojen eroja ja laatuja itsessä. Voi pesun jälkeen puhtaasti kokea miten kehon liikekieli muuttuu eri jhanoissa, kuinka yksinkertaisuus ja voima suhteutuu keskenään. Tää auttaa myöskin siinä et saa syvempia ja syvempiä arupajhanoja käyttöön osaksi arjen voimaa, kuinka vaikka olla viikko mökillä omien sukulaisten kaa. Tai kuinka kattoo töllöö ilman et se rasittaa. Kuinka häätää pahoja henkiä (neurooseja) ihmisistä tai kuinka lempiä maailmaa hetki hetkeltä intiimillä tavalla. Tai kuinka jaksaa tuntea olonsa mahtavaksi päivä päivän perään pienessä opiskelija-asunnossa. Tai mitä näitä nyt on :) Kuinka vaan kestää omaa itseä.

Tää on siis mun nähdäkseni theravadan lähestyminen johonkin tuollaiseen mitä tää pullisteleva haba-baba koitti tuossa änkyttää tuolla "nirvikalpa samadhilla". Mut jo pelkästään toi nimi "samadhi" osoittaa et tää ali-baba ei ihan tiedä mistä puhuu.

Kaikella rakkaudella :)

Jay Zi

...
Viestit: 1143
Liittynyt: 09 Helmi 2013 12:25
Viesti:

Re: About Cessation, a.k.a. Nirvikalpa Samadhi

ViestiKirjoittaja ... » 20 Kesä 2016 14:25

Baba kirjoitti:I heard Tulku Urgyen say about the original state/the mind of a buddha, that there is "no arising and no cessation".


Tämä on ehkä paras pointti koko tekstistä.

ksr_dsna
Viestit: 211
Liittynyt: 03 Helmi 2017 12:34
Viesti:

Re: About Cessation, a.k.a. Nirvikalpa Samadhi

ViestiKirjoittaja ksr_dsna » 05 Helmi 2017 23:44

no ainoo mitä voin tähän sanoo, et sun kroppa ei todellakaan ajattele et nyt tuli nirvikalpa
sen jälkee ego potkasee, et sä oot kuolemassa

no istu siinä joku parikytä vuotta
tee rahaa sille yksinhuoltajaäidilles joka kituu jossai vitun vanhainkodissa

sua varmaa nappaa iha helvetisti tulla
pätee
kävin nirvikalpassa

voi jumalauta

nister:nisti

Re: About Cessation, a.k.a. Nirvikalpa Samadhi

ViestiKirjoittaja nister:nisti » 06 Helmi 2017 00:17

se ei oo ego-trippi. mistä voit tietää kuka siihen on päässy? buhaaaaahhhahahahaaahhh hhhaaaa!!!
mistä voit tietää kuka siihen on päässy? buhaaahhhahahhhaa haa
mistä voit tietää kuka siihen on päässy? bu
stä voit tietää kuka? hh
tä voit tiet...
ävoit----
joo anna ku mä kerron. ensinnäki, heti ku se alkaa, kuvittelet olevas Jumalan poika. sit tajuut et ei! mitä MÄ äsken vedin?
tajuut ettei enää voi perua sitä tajutonta THC satsia jonka kiskasit keuhkojen kautta verenkiertoon. seur. namustelua kun vielä atma koittaa tulla esiin -- egos vetää ässän hihasta ja sanoo, mä oon jeesus

no siinä vaiheessa jos ei ala hälytyskellot soimaan niin... katos tajuukko? eka ego hälyyttää et nyt on jotain tapahtumassa, eikä se pysty toimimaan asian todellisen luonteen kanssa, joten se käyttää säälittävyys maximus kortin, mikä antaa sille sekunnin enemmän aikaa kuvitella, että "mä" todellakin olen Jeesus...
niin no kuka tahansa järkevä ihminen sanois siinä vaiheessa et hetkonen, enpäs muuten ole. ja siitä se helvetti vasta alkaakin..rukoilen, että jos joskus pääset tuohon - niin sun munuaiset kestää sellasen 8 vuoden burn-out tilan ja et sullon tarpeeks järkee päässä tajuta, että tarviit apua.

phpBB [media]

ksr_dsna
Viestit: 211
Liittynyt: 03 Helmi 2017 12:34
Viesti:

Re: About Cessation, a.k.a. Nirvikalpa Samadhi

ViestiKirjoittaja ksr_dsna » 19 Helmi 2017 15:58

Nyt tulee jotain niin saatanan rumaa.
"Minä olen Kim ja minä olen käynyt Nirvikalpa samahdissa."
Minä olen Johan ja minä kyllä tiedän.
Koska minäkin olin siellä...


Palaa sivulle “Kahvila”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa