George Orwell - Katalonia

Keskustelua romaaneista, tietokirjoista, lehtiartikkeleista ja muusta lukemistosta.
Santeri
Viestit: 954
Liittynyt: 10 Helmi 2013 05:19
Viesti:

George Orwell - Katalonia

ViestiKirjoittaja Santeri » 17 Kesä 2013 15:59

Hei,

Muutama päivä sitten luin loppuun otsikossa mainitun kirjan. Se on Orwellin reportaasi Espanjan sisällissodasta 1930-luvun lopulta. Kiinnostukseni kirjaa kohtaan heräsi, kun Noam Chomsky mainitsi sen erään haastattelun yhteydessä. Sitten kun olin vierailulla Sydneyn suurimmassa kirjakaupassa, niin kas kummaa, Orwellin kirja sattui eteeni.

Katalonia on alusta loppuun maukasta luettavaa. Orwellin kieli on rikasta. Hänellä on kaiken aikaa pilke silmäkulmassa, vaikka hän käsittelee niinkin vakavaa aihetta kuin sotaa.

It struck me that the people in this part of Spain must be genuinely without religious feeling — religious feeling, I mean, in the orthodox sense. It is curious that all the time I was in Spain I never once saw a person cross himself; yet you would think such a movement would become instinctive, revolution or no revolution. Obviously the Spanish Church will come back (as the saying goes, night and the Jesuits always return), but there is no doubt that at the outbreak of the revolution it collapsed and was smashed up to an extent that would be unthinkable even for the moribund C. of E. in like circumstances. To the Spanish people, at any rate in Catalonia and Aragon, the Church was a racket pure and simple. And possibly Christian belief was replaced to some extent by Anarchism, whose influence is widely spread and which undoubtedly has a religious tinge.
p.46


Chomsky kertoi, että kun Katalonia julkaistiin ensi kertaa, niin se ei saanut juurikaan huomiota osakseen. Kirja oli hyvin antikommunistinen, eikä sellainen myynyt siihen aikaan. Orwellin myöhempien kirjojen suosion myötä myös Katalonia nousi uudelleen esiin.

:read2:
:violent2:

sininendraakki
Viestit: 229
Liittynyt: 30 Syys 2015 12:59
Viesti:

Re: George Orwell - Katalonia

ViestiKirjoittaja sininendraakki » 10 Marras 2020 11:04

Olen lukenut George Orwellin "Katalonia, Katalonia" -kirjan suomeksi. Englanniksi sen nimi on "Homage to Catalonia". Kirjan suomennos on oikein hyvä. Se ei ole sillä tavalla "antikommunistinen" kuin tuo lause yleensä käsitetään. Kirja kuvaa Espanjan sisällissotaa tasavaltalaisten eli vasemmistolaisten puolelta. "Tasavaltalaiset" sisältää useita vasemmistolais-ryhmittymiä kuten trotskilaiset, anarkistit ja Neuvostotoliitolle myönteiset kommunistit. Orwell kuvaa joitakin viimeksi mainitun ryhmän epämiellyttäviä tai epäpäteviä tekoja, jonka vuoksi kirjaa saatetaan pitää "antikommunistisena". Mielestäni se on kuitenkin virheellinen ja harhaan johtava kuvaus kirjasta.


Palaa sivulle “Kirjasto”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija