Filial Piety?

Keskustelua buddhalaisuudesta.
sininendraakki
Viestit: 74
Liittynyt: 30 Syys 2015 12:59
Viesti:

Filial Piety?

ViestiKirjoittaja sininendraakki » 11 Elo 2017 10:25

Kiinan buddhalaisuudessa on perinteisesti korostettu sellaista hyvettä kuin vanhempien kunnioittaminen, eli Filial Piety englanniksi.
Asia löytyy myös muualla Mahayanassa bodhicittan ja myötätunnon kehittämisen ohjeissa. Niissä myötätunnon kehittämisen lähtökohdaksi otetaan ihmisen omia vanhempiaan ja sukulaisiaan kohtaan tuntema rakkaus ja kunnioitus.
Ajetellaan että olemassaolon kiertokulku on jatkunut niin äärettömän pitkän ajan, että kaikki kadulla vastaantulevat ihmiset (ja muutkin olennot) ovat joskus olleet omia vanhempia, omia lapsia tai omia sisaruksia, jälleensyntymisen aluttomassa ja loputtomassa jatkuvuudessa.
Ohjeissa yleensä sanotaan että kaikki olennot ovat olleet itsen äitinä jossakin aikaisemmassa elämässä. Lankavatara sutrassa (ja myös muissa suutrissa) kuitenkin sanotaan että tulee ajatella kaikkien olentojen olleen itsen isänä, äitinä, siskona, veljenä, lapsena tai muuna sukulaisena jossakin aiemmassa elämässä.
Harjoitukselle on parempi ja hyödyksi että kaikki muutkin sukulaisuuden mahdollisuudet mainitaan kuin vain äiti. On valitettavaa että tiibetin buddhalaisuudessa tämä periaate on lyhentynyt pelkäksi äiti-suhteeksi.

Yogi C.M. Chen on julkaissut 24 Filial Piety -kuvakertomusta. Ja jatkona edelliselle Kertomuksia Karmasta ja Seurauksista Filial Piety -teemaan liittyen. Nykyisessä ihmiskuntaympäristössä niitä voi olla hieman vaikea lukua ja vielä vaikeampi sulattaa. Kannattaa kuitenkin yrittää!
http://www.yogichen.org/cw/cw43/bk144.html
http://www.yogichen.org/cw/cw43/bk145.html

ksr_dsna
Viestit: 140
Liittynyt: 03 Helmi 2017 12:34
Viesti:

Re: Filial Piety?

ViestiKirjoittaja ksr_dsna » 11 Elo 2017 22:45

Toi on suhteellista miten se toimii. Koska saattaa olla ihmisii jotka kulkee elämän läpi tietämättömyydessä. Sillee ihan koko ajan. Ei niinkö mitää valoa.
Mitä mä teen jos pääsin yli? Ainoo miten pydeen selittää omaa käsitystä asiasta, on.. tosi vaikee.
G-kirjaimessahan on tuo melkein seiskalta näyttävä 90 asteen kulma. no aion nyt sanoa jotain. pystytkö kuvittelemaan, että tuon vaakasuorassa olevan kohdan pydeis kääntää horisontaalisesti 180 astetta?
En edes tiedä miksi vastaan tähän. se juttu oli joku G7
missä seitsemän kääntyi ympäri mutta ympyrän muoto säilyi.
hä?
ootko muuten koskaan ollu sillee, et tos meni tekopyhyys vaikkei näkynytkään? Tarkoitan tätä sillä tavalla, että filial piety piettää mua tekopyhänä mutten huomaa sitä
sit seuraava päivä menee kauteuden kanssa tappeluun ilman filial piety.

sininendraakki
Viestit: 74
Liittynyt: 30 Syys 2015 12:59
Viesti:

Re: Filial Piety?

ViestiKirjoittaja sininendraakki » 14 Elo 2017 10:21

Gampopan teoksessa Jewel Ornament of Liberation (Vapautumisen jalokivikoriste) korostetaan sitä kuinka ihmisen tulee olla kiitollinen vanhemmilleen kaikesta huolenpidosta jota he ovat kohdistaneet 24 h vuorokaudessa itseen silloin kun itse oli vielä turvaton, avuton pieni olio. Itsen tuolloin saamaa rakkautta ja huolenpitoa on mahdotonta maksaa takaisin milloinkaan, se on ollut niin suuri ja korvaamaton. Meidän tulisi muistaa tämä aina mietiskelyssämme. Näin sanoo myös Buddha Gautama, eli Debt of Gratitude, so. kiitollisuuden velkamme vanhemmillemme, opettajillemme, ja tukijoillemme, (löytyy esim in Lessons of Gratitude by Thanissaro Bhikkhu).
Ajattele aikaa jolloin olit itse vielä pieni vauva, kuinka sinusta silloin pidettiin huolta jatkuvasti, monin eri tavoin, vuosien ajan, lakkaamatta.

ksr_dsna
Viestit: 140
Liittynyt: 03 Helmi 2017 12:34
Viesti:

Re: Filial Piety?

ViestiKirjoittaja ksr_dsna » 14 Elo 2017 21:49

au. mun eka muisto on ku purin nänniä ja sain mitä ansaitsin. Tän ei oo tarkoitus olla trollaavaa. Mut sanoin sen nyt koska, en edes pidä itseäni uskottavana. Oon täysin lost. Mut pointtiin, eli itkut ja ikuinen paha olo siitä, että nalleni punainen kaulanauha putosi ammeen taakse.
Mullon viel se nalle ja eka oikee GF levitti sen haaroja ja tunki sitä pehmolelua samalla mun suuhun
edit. tuli just yks mieleen. Elikkä videon nimi on youtubessa ja klikkaa https://youtu.be/Xqbon8kRXIo Tuossa videossa on jopa puhetta.


Palaa sivulle “Dharman pyörä”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija