Aasialainen buddhalaisuus

Keskustelua buddhalaisuudesta.
Lauri
Viestit: 132
Liittynyt: 10 Helmi 2013 15:44
Viesti:

Aasialainen buddhalaisuus

ViestiKirjoittaja Lauri » 15 Maalis 2013 16:59

Kuten tiedämme, buddhalaisuuden tullessa kosketuksiin eri kulttuurien kanssa on luonnollista, että nämä kulttuurit vaikuttavat siihen ja muokkaavat siitä näköisensä. Tästä syystä aasiassa tapaakin kirjavan joukon erilaisia ulkoisia ilmauksia buddhalaisuudesta. Buddhalaisuuden saapuessa läntisiin maihin emme mekään voi välttyä tältä ilmiöltä. Mitä hyvää ja mitä huonoa löytyy aasialaisista buddhalaisuuden muodoista? Mitä me voimme oppia heiltä ja mitä meidän tulee välttää? Tarkoitan nyt erityisesti buddhalaisuuden ulkoisia ominaisuuksia eri kulttuurien parissa, en niinkään opillisia.

Harri
Viestit: 119
Liittynyt: 10 Helmi 2013 08:10
Paikkakunta: Wichianburi
Viesti:

Re: Aasialainen buddhalaisuus

ViestiKirjoittaja Harri » 28 Maalis 2013 14:20

Ajattelin itse pitkään, että on todellakin olemassa jotakin "aasialaista buddhalaisuutta", vaikkakin eri formaateissa, mutta nyttemmin olen tullut siihen tulokseen, ettei mokomaa ole. Sen sijaan on wanhaa buddhalaisuutta, ikääntynyttä buddhalaisuutta, ja kaikki se mistä moderni länsimainen ei ehkä siinä pidä, on iän tuomaa luutumista. Samat institutionaaliset pölvästöinnit tulee kasvamaan "länsimaisessakin buddhalaisuudessa", kunhan buddhalaisuus ensin saa ikää alleen Lännessä. Katolinen kirkko olkoon todistajani. :lol:

Tomi
Viestit: 362
Liittynyt: 11 Helmi 2013 19:20
Viesti:

Re: Aasialainen buddhalaisuus

ViestiKirjoittaja Tomi » 28 Maalis 2013 22:11

Harri kirjoitti:Ajattelin itse pitkään, että on todellakin olemassa jotakin "aasialaista buddhalaisuutta", vaikkakin eri formaateissa, mutta nyttemmin olen tullut siihen tulokseen, ettei mokomaa ole. Sen sijaan on wanhaa buddhalaisuutta, ikääntynyttä buddhalaisuutta, ja kaikki se mistä moderni länsimainen ei ehkä siinä pidä, on iän tuomaa luutumista. Samat institutionaaliset pölvästöinnit tulee kasvamaan "länsimaisessakin buddhalaisuudessa", kunhan buddhalaisuus ensin saa ikää alleen Lännessä. Katolinen kirkko olkoon todistajani. :lol:


Aasialaisesta buddhalaisuudesta puhuttaessa myös hyvä muistaa että myös länsi on tullut ajat sitten Aasiaan ja Aasialaiset ovat ihan itse tuottaneet "modernin buddhalaisuuden" länsimalaisten käsityksien ja ihanteiden pohjalta.

http://meaningness.wordpress.com/2011/0 ... al-weapon/

Chapman kieltämättä kärjistää eikä välttämättä kykene oikein ihan kaikkia sävyjä hahmottamaan sekä tuntuu jotenkin ajattelevan että kyse on jonkinlaisesta "epäautenttisuudesta", mutta perusilmiö on tärkeä ja ammattilaisten hahmottelema.

Siellä Aasiassa on hyvin monenlaista buddhalaisuutta. Uskoisin että samalla tavalla kuin aina ennenkin on se rappio yleisempi ilmiö kuin "elävä buddhalaisuus". Ihan samalla tavalla kuin vanhat mestarit ovat aina kuvanneet ympäröivää uskonnollista ilmapiiriä. Itse pidätän vapauden määritellä molemmat termit omien käsityksieni mukaan :)

Kuut

Re: Aasialainen buddhalaisuus

ViestiKirjoittaja Kuut » 31 Maalis 2013 16:59

http://koti.phnet.fi/petripaavola/buddhalaisuus.html
Anteeksi, kun kysyn mutta onko tuolla paikkaansapitävää käsitys Buddhalaisuudesta?

Veikko
Viestit: 8
Liittynyt: 13 Helmi 2013 17:21
Viesti:

Re: Aasialainen buddhalaisuus

ViestiKirjoittaja Veikko » 01 Huhti 2013 00:30

Hei Kuut,

Minusta tuo bloggaaja ei tunnu kunnolla ymmärtävän karman käsitettä ja menee metsään väittäessään: "Buddhalainen etiikka opettaa, että ihminen itse päättää millainen haluaa olla ja millaista moraalia haluaa noudattaa, jonka jälkeen tulee pyrkiä elämään sen mukaan."

Buddha antoi eettisiä ohjeita, joiden yleinen idea on, että jos yhden onni on toisen epäonni, tuon yhden onni lepää huteralla perustalla, koska toinen pyrkii luonnostaan oman etunsa vuoksi vastustamaan sitä. Taitamattomista teoista seuraa vaikeuksia. Taitavista teoista taas ei.

Tomi
Viestit: 362
Liittynyt: 11 Helmi 2013 19:20
Viesti:

Re: Aasialainen buddhalaisuus

ViestiKirjoittaja Tomi » 01 Huhti 2013 21:05

Veikko kirjoitti:Buddha antoi eettisiä ohjeita, joiden yleinen idea on, että jos yhden onni on toisen epäonni, tuon yhden onni lepää huteralla perustalla, koska toinen pyrkii luonnostaan oman etunsa vuoksi vastustamaan sitä. Taitamattomista teoista seuraa vaikeuksia. Taitavista teoista taas ei.


Tuon blogin kirjoittajalla on jäänyt se oma lähtökohta kiinni eli tarvitaan auktoriteetin asettamia absoluuttisia hyvä / paha -arvostelmia tai muuten olemme relativismissa (jokainen saa itse päättää). Buddhalaisuudessa tuo eettinen päättely on aika lailla erilaista kuin monoteistisissa uskonnoissa ja läntisessä traditiossa laajemmin.

Buddhalaisittain voisi sanoa että myös nuo monoteismit ovat arkaaisissa oloissaan kykeneet hahmottamaan joitain universaaleja eettisiä käytäntöjä, vaikka ovat erehtyneetkin niiden oikeuttamisessa jollain kuvitellulla "alkuisällä" tai tapahtumalla joskus historiassa. Kuten vaikka Jumalan kanssa tehdylla sopimuksella. Kai kristillistä eettistä elämää toteuttamalla voi syntyä brahmojen maailmaan eli "taivaaseen", mutta tämä on vain väliaikaista eikä Jeesuksen uhrikuolema auta ketään vaan jokainen on itse vastuussa teoistaan.

Kuu
Viestit: 46
Liittynyt: 24 Helmi 2013 12:57
Viesti:

Re: Aasialainen buddhalaisuus

ViestiKirjoittaja Kuu » 02 Huhti 2013 10:49

Shinranin mielestä Amida on tie Puhtaaseen Maahan. Ihminen ei kykene omin voimin pelastumaan. Hän puhui, että Amida Buddha on toinen voima ja zen oma voima. Jeesuksen taas voi nähdä Tonglenin tekijänä viedä kaikki synnit eli paha karma. Voisiko kristinusko viedä jopa Puhtaaseen Maahan? Lisäksi, onko kristinuskon Taivaalla ja buddhalaisuuden Sukhavatilla mitään historiallista yhteyttä, toinen kuvaus toisesta syntynyt? Jos Jeesus luki Sukhavati sutran ja kuvasi sen? Tai Sukhavati maalauksia temppeliin maalannut näki Taivas maalauksen kirkossa? Jumala olisikin Amitabha?
OM HANU PHASHA BHARA HE YE SVAHA
OM PADMO USHNISHA VIMALE HUM PHAT
OM MANI PADME HUM
AH AAH SHA SA MA HA
http://www.lamayeshe.com/index.php?sect=article&id=803

Veikko
Viestit: 8
Liittynyt: 13 Helmi 2013 17:21
Viesti:

Re: Aasialainen buddhalaisuus

ViestiKirjoittaja Veikko » 02 Huhti 2013 12:14

Tomi kirjoitti:Tuon blogin kirjoittajalla on jäänyt se oma lähtökohta kiinni eli tarvitaan auktoriteetin asettamia absoluuttisia hyvä / paha -arvostelmia[...]


Niin juuri. Bloggaaja olettaa virheellisesti, että Herran mielivalta korvattaisiin yksilöiden mielivallalla. Buddhalaista etiikkaa voi noudattaa tottelemalla auktoriteettia - toimimalla kuten Buddha neuvoi - mutta hänen ohjeensa eivät ole mielivaltaisia määräyksiä vaan siihen perustuvia viisauksia, että Buddha onnistui tunnistamaan syy-seuraussuhteet. Aivan kuten fysiikassa nojaudutaan käsitykseen, että liikemäärä ja energia muuttavat muotoa, mutteivät koskaan synny eivätkä häviä, myöskään tekojemme seuraukset eivät haihdu olemattomuuteen. Vastoinkäymiset ovat taitamattomien tekojen väistämätön seuraus.

Lauri
Viestit: 132
Liittynyt: 10 Helmi 2013 15:44
Viesti:

Re: Aasialainen buddhalaisuus

ViestiKirjoittaja Lauri » 02 Huhti 2013 20:13

Kuu, Buddhan opetusten ydin on, että ihminen voi pelastua vain omin voimin, eikä kukaan voi tehdä sitä puolestamme. Puhtaan maan buddhalaisuus on kuin kristinuskon käytäntöä puettuna buddhalaisuuden viittaan. Eikä toisen karmaa voi muuttaa. Kristinuskolla ja buddhalaisuudella on joitain löyhiä historiallisia yhteyksiä, mutta aika viimeisenä lähtisin etsimään niitä puhtaan maan buddhalaisuudesta, ottamalla huomioon sen levinneisyyden. Ja eikö puhtaan maan buddhalaisuus ole kehittynyt jostain about 100-luvulta eteenpäin?

Aika ajoin törmää tulkintoihin buddhalaisuudesta, joissa esitellään tällaista yksilön mielivaltaa tienä valaistumiseen. Tämä on miellyttävä näkökanta jota on helppo seurata, toisin kuin Buddhan opettamaa moraalia osana kahdeksanosaista tietä. Lännessä tätä näkemystä ovat edistäneet buddhalaisuutta vääristelevät diipadaapa -kirjat kuten Jack Kerouackin "Dharmapummit".

...
Viestit: 1143
Liittynyt: 09 Helmi 2013 12:25
Viesti:

Re: Aasialainen buddhalaisuus

ViestiKirjoittaja ... » 02 Huhti 2013 20:35

Lauri kirjoitti: Puhtaan maan buddhalaisuus on kuin kristinuskon käytäntöä puettuna buddhalaisuuden viittaan.


Haisee aika vahvasti Theravada-propagandalta.


Palaa sivulle “Dharman pyörä”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija