Buddhalaisuus ja vaikeat ajat.

Keskustelua buddhalaisuudesta.
JaniT
Viestit: 27
Liittynyt: 10 Helmi 2013 11:56
Viesti:

Buddhalaisuus ja vaikeat ajat.

ViestiKirjoittaja JaniT » 15 Helmi 2013 10:16

Buddhalla on eittämättä korkeat eettiset standardit, mutta minkälaisia neuvoja buddhalaisuus tarjoilee vaikeille ajoille?

Vaikeat ajat ovat siitä tyypillisiä, että ihmiset todistetusti kyynistyvät, ryhtyvät korostamaan pehmeiden keinojen heikkouksia ja kovien keinojen välttämättömyyttä. Mutta miten Buddha neuvoo käyttäytymään näinä epäonnistumisen lannistamina aikoina?

Hyvä artikkeli kyynistymisestä vuosien takaa, jos on kiinnostunut, niin aiheesta löytynee tutkimustietoakin tarkempaa syyniä varten.

http://www.hs.fi/omaelama/artikkeli/Kyy ... SI1TL01esr

Santeri
Viestit: 954
Liittynyt: 10 Helmi 2013 05:19
Viesti:

Re: Buddhalaisuus ja vaikeat ajat.

ViestiKirjoittaja Santeri » 15 Helmi 2013 12:44

Hei JaniT,

JaniT kirjoitti:Buddhalla on eittämättä korkeat eettiset standardit, mutta minkälaisia neuvoja buddhalaisuus tarjoilee vaikeille ajoille?


Buddhalaisuus tarjoaa keinon siihen kuinka suhtautua vaikeisiin aikoihin sellaisella tavalla, joka ei pyri kieltämään todellisuutta, vaan pikemminkin hyväksymään sen. Neljä jaloa totuutta viittaavat nimenomaan kärsimyksen kokemukseen. Syy ei ole niinkään se, että joku asia on mennyt pieleen, vaan oma asenne siihen kokemukseen.

Metta,
Thanavuddho
:violent2:

Veikko
Viestit: 8
Liittynyt: 13 Helmi 2013 17:21
Viesti:

Re: Buddhalaisuus ja vaikeat ajat.

ViestiKirjoittaja Veikko » 15 Helmi 2013 12:52

Olen ajatellut, että hyvinvoivan on helpompi lähteä seuraamaan Buddhan opetuksia kuin ahdingossa elävän, koska mietiskelyyn tarvitaan ainakin hiukan sisäistä rauhaa, ja haluista hellittämiseen tarvitaan taustalle turvallisuuden tunnetta. Mutta sitten kun on päässyt hyvään alkuun, olosuhteilla ei pitäisi olla merkitystä, herättipä toiminta ympärillämme sitten pahaa mieltä tai mielihyvää.

JaniT
Viestit: 27
Liittynyt: 10 Helmi 2013 11:56
Viesti:

Re: Buddhalaisuus ja vaikeat ajat.

ViestiKirjoittaja JaniT » 15 Helmi 2013 13:18

Buddhalla on kyllä terve asenne, todellisuus kannattaa hyväksyä ennemminkin kuin kieltää. Toisaalta taas voi aina kysyä, että mikä on tämä todellisuus? Ja jos se lähtee siitä, että onko maailma hyvä vai paha paikka, niin siihen jo vaikuttaa tunteet ja täten maailmankuva voi vääristyä.

Veikko lienee aika lähellä totuutta omassa viestissään, usko hyvään vaatii energiaa, ihminen kyynistyy paineen alla. Hyvä esimerkki mielestäni on mm. korostamalla sitä, että köyhissä maissa on paljon kerjäläishuijareita ja täten kerjäläisen ja köyhän auttaminen on turhaa, jopa tukee rikollisia. Tämä kuitenkin on vain osatotuus ja on ollut oikeastaan aina läsnä ja tiedostettu koko asiassa, mutta ajat tekevät siitä ikään kuin kaiken muun syrjäyttävän totuuden kerjäläisistä.

Näin ollen ei herkästi auta kerjäläistä.


Palaa sivulle “Dharman pyörä”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa