Buddhalainen mietiskely

Keskustelua buddhalaisuudesta.
DQ

Buddhalainen mietiskely

ViestiKirjoittaja DQ » 16 Helmi 2017 20:18

Tässä on vähän harvinaisempi video Jhana-mietiskelystä, eli siitä alkuperäisestä buddhalaisesta mietiskelystä ennen ku zeniläiset alko vetään mutkia suoriksi.

Tää oli eka mietiskelyn muoto mitä mä itse opin, ja treenaan tätä nytkin parhaillaan. Opin tän aluksi thaimaassa wat suan mokkh -luostarissa. Siellä opetetaan edelleen meditointia jossa käytetään pitkää hengitystä apukeinona saavuttaa selkeitä mielentiloja, ja edelleen ymmärrystä siitä mitä tietoisuus on, ja mikä minun suhde tähän tietoisuuteen on.

Toisin ku zenissä, theravada mietiskelyssä työskennellään tietoisesti tunteiden ja kehon parissa. Nämä erilaiset tunteiden ja tietoisuuden tasot on sit jaettu kahdeksaan jhanaan. Jhanat aloitetaan aina ensimmäisestä ja edetään lineaarisesti kohti kahdeksatta. Ensimmäiset neljä jhanaa on tunteiden ja tietoisuuden parissa joita me kaikki ihmiset kohdataan arjessa. Loput neljä jhanaa on sit itse tietoisuuden tutkimista ja edelleen purkamista osiin.

Jotta näistä saa paremman käsityksen niin eka jhana on ilo, toinen on sydämen rauha, kolmas on todella syvä tyydyttyneisyys, neljäs on vuoren rauha ja järkkymättömyys. Vitonen on ääretön avaruus, kutonen on ääretön tietoisuus, seiska on tyhjyys ja kasi sisältää havainnon ja ei-havainnon.

Mulle itselle kutonen on todella merkittävä jhana, koska se purkaa jo aivan kaiken neuroosin omasta tietoisuudesta. Se on ultimate akkujen lataus koska siinä vapautuu hetkellisesti omasta ja muiden dualistisesta tietoisuudesta. Maailman oma merkityksistä tyhjä. Virtaava kinestesia paljastuu ja ihmisellä on silloin suora pääsy kaikkeen tietoon, ja tää on tietysti kaks suuntainen tie, tiedolla on pääsy muhun, ja mulla on pääsy tietoon. Kutos jhanassa vaikutusmahdollisuudet on rajattomat, luonnon lakien puitteissa. Painovoimaa tuskin pystyy silloin muuttamaan, mutta painovoiman sisäinen luonne paljastuu koko keholle ja mielelle. Mikä ikinä on mahdollisuuksien rajoissa, niin siitä on mahdollista liikuttua ja liikuttaa sitä. Pelottomuus on kans absoluuttista jo kutos jhanassa, joten henkinen/toiminnallinen välineistö eheyttää toista on sanalla sanoen toimivaa.

Takertumattomuus on kaiken ytimessa niin zenissä kuin theravadassa, mutta theravadassa sen rinnalla kulkee mindfulness. Mindfulness ei tarkoita keskittymistä vaan pysähtyneisyyttä. Anapanasati treeni on jatkuvaa oman hengityksen tarkkailua. Hengitys kun liikkuu intiimillä tavalla kehon ja mielen välisellä rajapinnalla. Ja keho ja mieli ei ole yhtä, sen tunnistaa heti tavasta kokea oma hengitys.

Kun keho ja mieli on intiimillä tavalla yhtä, niin kehossa tapahtuu myös fysiologisia muutoksia. Näitä muutoksia joogin on hallittava, näitä muutoksia theravadalaiset uskovat buddhankin hallinneen. Ja totta puhuen, viidakossa on tukalat oltavat jos ei ole sinut näiden joogisten taitojen kanssa. Theravadassa ei siis pelätä sanoa että ollakseen todellinen ihminen, sun täytyy oppia hallitsemaan sun kehoa ja mieltä.

Tässä Leigh Brassington purkaa myyttejä jhanoista. Leigh on jenkki jhana opettaja, käynyt myös monesti suomessa opettamassa jhana-mietiskelyä eli anapanasatia. Eipä tästä nyt tämän enempää. Leigh käy läpi videolla miten ekasta jhanasta liikutaan toisteen, kolmanteen jne. Leigh on ammatiltaan koodaaja, nyt jo eläkkeellä. Mut tällä harmaantuvalla herrasmiehellä on varsin praktinen lähestyminen jhanoihin :)

22:12 Piti
27:00 First Jhana - norepinephrine and opioids
27:56 Second Jhana - primarily opioids
30:45 Third Jhana
32:03 Fourth Jhana
33:28 Neurological
41:21 Fifth Jhana
44:39 Sixth Jhana
45:36 Seventh Jhana
47:37 Eighth Jhana

phpBB [media]

ksr_dsna
Viestit: 211
Liittynyt: 03 Helmi 2017 12:34
Viesti:

Re: Buddhalainen mietiskely

ViestiKirjoittaja ksr_dsna » 17 Helmi 2017 21:45

DQ kirjoitti: Ja keho ja mieli ei ole yhtä, sen tunnistaa heti tavasta kokea oma hengitys.
"Eivätkä keho ja mieli ole yhtä..."
hengitä paperipussiin kaveri

ksr_dsna
Viestit: 211
Liittynyt: 03 Helmi 2017 12:34
Viesti:

Re: Buddhalainen mietiskely

ViestiKirjoittaja ksr_dsna » 17 Helmi 2017 23:41

DQ kirjoitti: Eipä tästä nyt tämän enempää.


virkkeestä puuttuu verbi.

DQ kirjoitti:praktinen

Tämä ei ole suomalainen sana. Unohtuiko käytännöllisyys??


Palaa sivulle “Dharman pyörä”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa