Buddhalaisuus

Keskustelua buddhalaisuudesta.
Jakke

Buddhalaisuus

ViestiKirjoittaja Jakke » 24 Helmi 2013 22:33

Kim heitti läpän joka oli pakko käydä tutkimassa.

Opetushallinnon sivuilla, lukion uskonnon opetuksen materiaalissa sanotaan tosiaan näin:

Kuva

Elämässä ilmenevä epäoikeudenmukaisuus ja varsinkin syyttömän kärsimys kuuluvat ihmiskunnan ikuisiin kysymyksiin. Jos jumalat ovat kaikkivoipia miksi he eivät poista kärsimystä? Kärsimyksen ongelmaa pohditaan kaikissa uskonnoissa, buddhalaisuus on nimenomaan syntynytkin tämän pohdinnan tuloksena. Myös Jobin kohtalo Raamatussa kuuluu maailman luetuimpiin teksteihin.

Kauko- Idän uskonnoissa vastaus on samansuuntainen, kärsimys johtuu edellisen elämän virheistä. Hindulaisuudessa karman laki on selkeä, sitä ihminen niittää mitä hän on kylvänytkin. Buddhalaisuudessa kärsimyksen syynä on ylipäätään ihmisen halu elää, elämänjano. Elämä on sinänsä jo kärsimys.

Buddhalaisuudessa kuolema on seurausta karman energiasta. Ihmisen peruselementit, kandhat asettuvat uuteen "ryhmittymään" (= esim. ihmiseen) niin kauan kuin elämänjanoa on. Kun se loppuu ei enää tule uutta syntymää. Nirvana on lopullinen rauha.

...
Viestit: 1143
Liittynyt: 09 Helmi 2013 12:25
Viesti:

Re: Buddhalaisuus

ViestiKirjoittaja ... » 24 Helmi 2013 23:58

Pistätkö linkin. Kuulostaapa hauskalta: Buddha ei halua, että pidämme hauskaa vaan haluaa meidän toivovan kuolemaa.

Mistä näitä "tutkijoita" oikein sikiää...

Jakke

Re: Buddhalaisuus

ViestiKirjoittaja Jakke » 25 Helmi 2013 00:45

buddhalaisuus on nimenomaan syntynytkin tämän pohdinnan tuloksena.


Mä kun luulin että buddhalaisuudessa on kyse löytämisestä eikä keksimisestä :o

http://www02.oph.fi/etalukio/uskonto/ku ... 1_3_1.html

"Yksinkertaisimmillaan uskonnon määritelmä voisikin olla: "Uskonto on uskoa yliluonnolliseen". Yliluonnollinen voi olla uskoa jumalaan/jumaliin, henkiin, haltioihin, tuonpuoleisuuteen, ylipäätään johonkin näkymättömään todellisuuteen. Tämä käsitys vaihtelee paljon eri uskonnoissa mutta löytyy jonkinlaisena kaikista uskonnoiksi luokiteltavista katsomusjärjestelmistä. Esim. alkuperäinen buddhalaisuus kieltää jumalat, mutta tunnustaa kuitenkin näkymättömän todellisuuden.".

Lauri
Viestit: 132
Liittynyt: 10 Helmi 2013 15:44
Viesti:

Re: Buddhalaisuus

ViestiKirjoittaja Lauri » 26 Helmi 2013 20:27

Tässä taannoin selasin tyttöystäväni kurrsikirjaa uskontotieteen kurssilla. Theravada-buddhalaisuudessa munkit kuulemma pyrkivät saavuttamaan jonkun transsitilan samoin kuin esim. kristityt mystikot. Tämä oli jokseenkin yllättävää. Ja kyseessä on Helsingin yliopistossa käytetty tieteellinen teos. Olen paljon pohtinut, että onko buddhalaisuudesta/buddhalaisista opetuksista mahdollista kirjoittaa mitään kovin järkevää ellei itse harjoita tai ole harjoittanut.

...
Viestit: 1143
Liittynyt: 09 Helmi 2013 12:25
Viesti:

Re: Buddhalaisuus

ViestiKirjoittaja ... » 26 Helmi 2013 23:12

Lauri kirjoitti:Olen paljon pohtinut, että onko buddhalaisuudesta/buddhalaisista opetuksista mahdollista kirjoittaa mitään kovin järkevää ellei itse harjoita tai ole harjoittanut.


Tietääkseni tiedemaailmassa pidetään harjoittajan näkemyksiä puolueellisina tutkimuskohteesta, etenkin kun kyseessä on uskonnot. Kyllä, se on täysin naurettavaa. Ei matematiikan professoreiltakaan vaadita, että heidän tulisi irrottaa itsensä matemaattisien laskutoimitusten tekemisestä.

Kaikkein surkuhupaisimpia ovat "tutkimukset" tantrateksteistä ja jonkun tutkijan kirjoittamat selitykset, jotka on usein pielessä tai tulkittu kirjaimellisesti.

Kuu
Viestit: 46
Liittynyt: 24 Helmi 2013 12:57
Viesti:

Re: Buddhalaisuus

ViestiKirjoittaja Kuu » 27 Helmi 2013 15:10

Onko nirvana, jotain erillistä? Eikö nirvana ole oivallus itsettömyys-pysymättömyys-kärsimys ja Neljästä Jalosta totuudesta? Eli syntyykö oivallus automaattisesti, jos noudattaa 8 osaista polkua? Eli uskoo nuo yllä olevat, ei lähde mielenmyrkkyjen matkaan ja meditoi? Ei lähtemisellä mielenmyrkkyjen matkaan tarkoitan, että myrkyn noustessa ei tee, ei sano eikä ajattele mitään? Tuo ei ajattelu siis tarkoittaa, että korvaa sen jollain muulla kuten laskee mielessään kymmeneen? Meditaatiokin on mielestäni sisäisen dialogin, joka jatkuu ei-tietoiseen mieleen, sammuttamista. Sen jälkeen nuo iskostuvat mieleen. Eli sitten syvästi vakuuttuu ilmiöiden itsettömyys-pysymättömyys-kärsimys luonteesta. Sitten ei enää tee pahoja. Eli ei tee kymmentä huonoa teko, kun pitää niiden tekemistä kärsimyksenä, hyötyjä pysymättöminä ja niiden tekemisestä ei saa koskaan tyydytystä. Miksi nähdä vaivaa, jos teko pitää toistaa loputtomasti, sehän on valtava vaiva. Näin karmaa ei enää kerry. Ja kun jo kerätty loppuu, ei enää ole karmaa, joka aiheuttaisi uuden syntymän.
Onko tämä oikein ymmärretty?
OM HANU PHASHA BHARA HE YE SVAHA
OM PADMO USHNISHA VIMALE HUM PHAT
OM MANI PADME HUM
AH AAH SHA SA MA HA
http://www.lamayeshe.com/index.php?sect=article&id=803

...
Viestit: 1143
Liittynyt: 09 Helmi 2013 12:25
Viesti:

Re: Buddhalaisuus

ViestiKirjoittaja ... » 27 Helmi 2013 15:30

Kuu kirjoitti:Onko nirvana, jotain erillistä? Eikö nirvana ole oivallus itsettömyys-pysymättömyys-kärsimys ja Neljästä Jalosta totuudesta? Eli syntyykö oivallus automaattisesti, jos noudattaa 8 osaista polkua? Eli uskoo nuo yllä olevat, ei lähde mielenmyrkkyjen matkaan ja meditoi? Ei lähtemisellä mielenmyrkkyjen matkaan tarkoitan, että myrkyn noustessa ei tee, ei sano eikä ajattele mitään? Tuo ei ajattelu siis tarkoittaa, että korvaa sen jollain muulla kuten laskee mielessään kymmeneen? Meditaatiokin on mielestäni sisäisen dialogin, joka jatkuu ei-tietoiseen mieleen, sammuttamista. Sen jälkeen nuo iskostuvat mieleen. Eli sitten syvästi vakuuttuu ilmiöiden itsettömyys-pysymättömyys-kärsimys luonteesta. Sitten ei enää tee pahoja. Eli ei tee kymmentä huonoa teko, kun pitää niiden tekemistä kärsimyksenä, hyötyjä pysymättöminä ja niiden tekemisestä ei saa koskaan tyydytystä. Miksi nähdä vaivaa, jos teko pitää toistaa loputtomasti, sehän on valtava vaiva. Näin karmaa ei enää kerry. Ja kun jo kerätty loppuu, ei enää ole karmaa, joka aiheuttaisi uuden syntymän.
Onko tämä oikein ymmärretty?


Kysy dharma-opettajalta. Wikipedia ja foorumit eivät ole oikeita paikkoja dharman opiskeluun.

Kuu
Viestit: 46
Liittynyt: 24 Helmi 2013 12:57
Viesti:

Re: Buddhalaisuus

ViestiKirjoittaja Kuu » 27 Helmi 2013 15:54

Ajattelin, että ei tuossa mitään sellaista ole mikä ei tieteeseen sovi? Ainoa puolueellinen tuossa on uusi syntymä?
Itsellä on buddhalaisuudesta psykologinen näkemys? Psykologinen tila ilmeisesti vaikuttaa syntymään?
Eikö buddhalaisuudessa ole kyse ajattelun muuntamisesta?
Eli, jos kulkee 8-osaista tietä saavuttaako nirvanan ilman turvautumista Kolmeen Jalokiveen?
OM HANU PHASHA BHARA HE YE SVAHA
OM PADMO USHNISHA VIMALE HUM PHAT
OM MANI PADME HUM
AH AAH SHA SA MA HA
http://www.lamayeshe.com/index.php?sect=article&id=803

Jakke

Re: Buddhalaisuus

ViestiKirjoittaja Jakke » 27 Helmi 2013 16:08

Komppaan raidan kommenttii, koska ei-dualistinen tie on koko keholla ja mielelle opiskeltavaa viisautta. Sanotaan että meidän sisällä on henkinen nyrkki joka aukeaa vähitellen. Mitä enemmän kehomieli aukeaa, sitä enemmän se myös vastaanottaa. Ja on olemassa umpukujia joita tavanomainen äly ei voi ratkaista, ja tämän vuoksi on hyvä olla ihmisen tai ihmisten piirissä jotka käsittelee olemista ja vastuksia ei-lineaarisella tavalla, ja omaa kokemuksen siitä, millaisena näkymä avautuu dualistiselle mielelle.

Mutta itselle on selvää että buddhalaisuus on vain post-it lappu ei-lineaarisen tien opiskelulle. Pääasia että treenaa, että työskentelyllä on jatkumo, ja ettei hurahda nihilismiin joka kieltää kaiken, jolloin etääntyy maailmasta penseyteen ja ylimielisyyteen. Tosin kyllä sitäkin saa tapahtua.

Tomi
Viestit: 362
Liittynyt: 11 Helmi 2013 19:20
Viesti:

Re: Buddhalaisuus

ViestiKirjoittaja Tomi » 28 Helmi 2013 08:11

Jakke kirjoitti:Komppaan raidan kommenttii, koska ei-dualistinen tie on koko keholla ja mielelle opiskeltavaa viisautta. Sanotaan että meidän sisällä on henkinen nyrkki joka aukeaa vähitellen. Mitä enemmän kehomieli aukeaa, sitä enemmän se myös vastaanottaa. Ja on olemassa umpukujia joita tavanomainen äly ei voi ratkaista, ja tämän vuoksi on hyvä olla ihmisen tai ihmisten piirissä jotka käsittelee olemista ja vastuksia ei-lineaarisella tavalla, ja omaa kokemuksen siitä, millaisena näkymä avautuu dualistiselle mielelle.


Aito oivallus syntyy vasta oman henkilökohtaisen harjoituksen kautta. Tässä sinänsä ei ole mitään sen kummallisempaa kuin että viakka psykoanalyysistä lukeminen ei sinänsä auta ketään pääsemään neurooseistaan eroon vaan työ on tehtävä ihan itse ja ymmärrettävä sitä omaa ruumiillista kokemusta maailmassaolosta. Tuosta ei kuitenkaan seuraa etteikö psykoanalyysiä tai buddhalaisuutta voisi opiskella vaikka wikipedian ja internetin kautta, mutta se on eri asia kuin varsinainen ymmärrys. Se opiskelu vain auttaa sen ymmärryksen saavuttamisessa ja monissa traditioissa asetetaan edellytykseksi.

Jos se opetuksen vastaanotto rajataan vain suoraan guru -suhteeseen niin aika köyhillä ollaan tradition siirtämisessä Suomessa. Senkin takia että niitä varsinaisia opettajia on suomessa tai edes käy suomessa aika vähän laisesti ja näiden oppilassuhteet ovat tämän vuoksi aika ohuita. Joissakin traditioissa painotetaan vielä tuota guru -suhdetta enemmän kuin toisissa.


Palaa sivulle “Dharman pyörä”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija